Tandplak en tandsteen

Tandplak en tandsteen

Tandplak bestaat voornamelijk uit etensresten, speeksel en bacteriën die in je mond leven. De bacteriën in tandplak zetten suikers in je eten en drinken bovendien om in zuren die je tandglazuur aantasten en zo gaatjes en tanderosie kunnen veroorzaken. Tandplak bevindt zich in heel je gebit, zowel aan de voor- en achterkant van je tanden en kiezen als ertussen. Omdat tandplak dezelfde kleur heeft als je tanden is het met het blote oog nauwelijks zichtbaar en kan het soms lastig zijn om alles te verwijderen.

Veroorzaker van mondproblemen

Tandplak is de veroorzaker van de meeste mondproblemen. Denk aan gaatjes (cariës), ontstoken tandvlees en parodontitis, tanderosie en een slechte adem. Tandplak dagelijks verwijderen is daarom essentieel voor een goede mondgezondheid. Wanneer tandplak te lang blijft zitten wordt het hard, verkalkt het en verandert het zo in tandsteen. Dit gebeurt het meest tussen de tanden en kiezen en op andere moeilijk bereikbare plekken.

Tandplak verwijderen

Tandplak voorkomen is niet mogelijk. Iedereen die eet en drinkt krijgt tandplak. Om mondproblemen door tandplak te voorkomen is twee keer per dag poetsen noodzakelijk. Door te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel, het liefst elektrisch, verwijder je een groot deel van de tandplak. Het vervelende is echter dat tandplak zich júist ophoopt op plekken waar je met de tandenborstel maar moeilijk bij komt.
Om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken is het daarom belangrijk om één keer per dag te reinigen met een flossdraad, tandenstoker of rager. Als aanvulling kun je spoelen met een mondwater en de bacteriën op je tong verwijderen met een tongschraper. Om inzichtelijk te krijgen hoeveel tandplak er achterblijft in je mond zijn er zogeheten tandplakverklikkers verkrijgbaar. Dit is een kleurstoftablet waarmee tandplak even zichtbaar wordt. Door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken en een gebitsreiniging uit te laten voeren, zorg je ervoor dat tandplak verwijderd kan worden voor tandsteen en andere gebitsproblemen ontstaan.

Tandsteen verwijderen

Wanneer tandplak te lang blijft zitten, wordt het hard en heet het tandsteen. Tandsteen kun je niet meer zelf wegpoetsen, maar moet verwijderd worden door een mondhygiënist.

Bron: NVM

MAAK EEN AFSPRAAK

Buiten werktijden kunt u het formulier invullen, een Whatsapp bericht sturen of een e-mail sturen naar info@mondhygienistenpurmerend.nl

CONTACTFORMULIER