Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Een tand of kies Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak om je tanden en kiezen. Nog belangrijker: gezond tandvlees bloedt niet. Wanneer dit wel het geval is en je tandvlees er ook nog gezwollen en rood uitziet, heb je ontstoken tandvlees. Een goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kunnen ontstoken tandvlees voorkomen.
De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt namelijk samen met het kaakbot het fundament van je tanden en kiezen. Voor een levenslang behoud van je eigen tanden is dus ook de verzorging van je tandvlees van groot belang.

Ontstoken tandvlees herkennen

Wanneer je tandvlees bloedt bij aanraken zoals poetsen of tussen de tanden reinigen en er gezwollen en rood uitziet, is het hoogstwaarschijnlijk ontstoken. Dit hoeft niet per se het hele gebit te betreffen. Ontstoken tandvlees kan ook tussen twee tanden of kiezen zitten. Soms gaat het gepaard met een slechte adem of een metalige smaak in de mond. Niet bij iedereen is ontstoken tandvlees even goed zichtbaar. Ontstoken tandvlees kan lang onopgemerkt blijven. Het gevaar daarvan is dat de ontsteking pas in een laat stadium ontdekt wordt. Breng daarom regelmatig een bezoek aan een mondhygiënist. De mondhygiënist kan al vroeg mondproblemen signaleren, je advies en poetstips geven en eventueel een behandeling uitvoeren (tandplak en tandsteen verwijderen) en je begeleiden naar een leven lang een gezonde mond.

De oorzaak van ontstoken tandvlees

In ons eten en drinken zitten suikers, die samen met bacteriën en speekselbestanddelen tandplak vormen. De bacteriën in tandplak produceren allerlei (gif)stoffen die het tandvlees doen ontsteken. Wanneer tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, wordt het hard en verandert het in tandsteen. Op tandsteen ontstaat gemakkelijk weer een nieuwe laag tandplak. Tandsteen kun je zelf niet verwijderen maar moet weggehaald worden door een mondhygiënist. Laat je tandplak zitten doordat je je mond niet goed genoeg verzorgt en wordt tandsteen niet op tijd verwijderd, dan wordt de ontsteking erger.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Het voorkomen van ontstoken tandvlees begint bij een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen (stokeren, rageren of flossen), soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Al deze mondverzorgingsmethoden zijn bedoeld om schadelijke bacteriën en tandplak te verwijderen. Veel mensen zijn geneigd om tijdelijk te stoppen met poetsen wanneer ze ontstoken tandvlees hebben. Om tandplak te verwijderen en dus verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen, is het echter van groot belang om ook dan – voorzichtig – je tandvleesrand te blijven poetsen en tussen de tanden en kiezen te blijven reinigen. Een mondhygiënist kan je begeleiden op je weg naar een gezonde mond. Met concrete tips en poetsinstructies en door je gebit periodiek grondig te reinigen en controleren.

De behandeling van ontstoken tandvlees

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken tandvlees rond te blijven lopen. Tandvleesontsteking kan, wanneer het niet op tijd wordt behandeld, leiden tot een ernstige vorm van tandvleesontsteking: parodontitis. Bij parodontitis laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. In de ruimtes die ontstaan (pockets) hoopt zich weer extra tandplak op en wordt zo het onderliggende kaakbot aangetast. Doordat het bot verdwijnt als gevolg van de ontsteking kunnen je tanden en kiezen bovendien los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen.
Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt en kan zeker in het beginstadium alleen ontdekt worden door een professioneel oog. Ga daarom regelmatig voor een controle langs de mondhygiënist. Om te kunnen achterhalen hoe ernstig een tandvleesontsteking is, meet de mondhygiënist de diepte van de pockets (de ruimte tussen je tand en het tandvlees). Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt het tandvlees niet. Bij ontstoken tandvlees tot 5 mm diep en parodontitis zorgt voor nóg diepere pockets van 6 mm of meer.
Bron: NVM

MAAK EEN AFSPRAAK

Buiten werktijden kunt u het formulier invullen, een Whatsapp bericht sturen of een e-mail sturen naar info@mondhygienistenpurmerend.nl

CONTACTFORMULIER