Slechte adem

Slechte adem

Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door een tandvleesontsteking of bacteriën op de tong, meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne, maar kan ook wijzen op andere klachten.

De oorzaken van een slechte adem

Iedereen heeft weleens een slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook, ui of gekruid eten, of bij het opstaan. Als je slaapt is je speekselproductie namelijk lager, waardoor je mond uitdroogt. De gassen die door de bacteriën geproduceerd worden, kunnen niet weggespoeld worden. Een stinkende adem kan echter nog veel meer oorzaken hebben:

• Tandvleesontsteking (o.a. parodontitis) als gevolg van een slechte mondhygiëne door verkeerd of te weinig poetsen of omdat er ondanks het poetsen toch bacteriën overblijven tussen de tanden en kiezen of achterop de tong;

• Roken of alcoholgebruik:

• Een probleem in de neus- of keelholte zoals een bijholteontsteking of poliep. Een bezoek aan een KNO-arts is dan noodzakelijk.

Symptomen van een slechte adem

Het vervelende van een slechte adem is dat je omgeving het vaak eerder door heeft dan jijzelf. En voor je omgeving kan het nogal een drempel zijn om je erop aan te spreken. Vooral omdat er nog best een taboe op rust. Mensen met een slechte adem merken het zelf meestal door een langdurige vieze smaak in de mond.

Een slechte adem voorkomen

Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde mond en een frisse adem. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel die het fijnst is voor jouw gebit. Elektrische tandenborstels zijn beter in het verwijderen van tandplak dan normale handtandenborstels omdat de borstelkop de poetsbeweging voor je maakt zodat jij je volledig kunt focussen op het plaatsen van de borstel op je tanden en kiezen. Bovendien kan een handtandenborstel het aantal bewegingen van een elektrische tandenborstel simpelweg niet evenaren. Daarnaast is het heel belangrijk om ook één keer per dag tussen de tanden en kiezen te reinigen, bijvoorbeeld met tandenstoker, rager of flossdraad. Ook een tongschraper is zeer effectief voor het verwijderen van bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken, vooral omdat die bacteriën zich meestal achterop de tong bevinden. Voor het behandelen van een slechte adem kan het aanvullend spoelen met mondwater helpen. Wees wel voorzichtig met mondwaters die veel alcohol bevatten, want die kunnen bij veelvoudig gebruik het mondslijmvlies uitdrogen. Maar er is meer wat je kunt doen om een slechte adem te voorkomen:

Drink ’s ochtends meteen een glas water. Dit brengt de speekselproductie weer op gang;

Let op je voeding en kijk uit met te veel knoflook, ui en specerijen;

Stop met roken en overmatig alcoholgebruik;

Eet gezond en drink dagelijks anderhalf tot twee liter water;

Kauw op suikervrije kauwgom. Dat ruikt niet alleen fris, maar stimuleert tevens de speekselproductie die bacteriën neutraliseren;

Ga in ieder geval twee keer per jaar naar de mondhygiënist. De mondhygiënist kan je gebit controleren, reinigen en tips geven hoe je je gebit zelf het beste schoon kunt houden en je begeleiden naar een leven lang een gezonde mond.

Bron: NVM

MAAK EEN AFSPRAAK

Buiten werktijden kunt u het formulier invullen, een Whatsapp bericht sturen of een e-mail sturen naar info@mondhygienistenpurmerend.nl

CONTACTFORMULIER